Nové vs. použité vybavení na hory! Známe výsledky nekonečných dohadů

Taky to znáte… Věčný souboj použitého vs. nového vybavení na hory a s tím spojené nekonečné dohady o tom, co je lepší. Tak přesně o to dnes půjde. A nechceme s vámi hrát žádnou hru. Prostě odkryjeme karty a na férovku vám povíme, v čem je konkrétní rozdíl a jak se v nabídce lyží zorientovat. Nakonec zjistíte, pro koho jsou lyže z bazaru a kdo ocení funglovky.

Teď se dozvíte, jak je to s cenou

První, co většina lidí při koupi nového zboží řeší, je cena. A na rovinu, bazarové zboží je prostě levnější. Jenže ne vždy se mu dostává odborné péče jako u nás. Happy Sport taky není žádný bazar, ale firma s 30letou tradicí, která rozumí lyžařskému světu jako jedna z mála českých sportovek. A pokud vás zajímá náš přístup k práci a cesta zboží z hor až k zákazníkům, mrkněte na tento článek.

Cena lyží se odrazí i v aktuálních modelech. Když na trh přijde novinka, je samozřejmě dražší než její předchůdce. Co byste však měli u výběru brát v potaz hned vedle ceny? 

Jsou nové lyže lepší než použitá výbava? 

Kvalita – parametr, který byste měli řešit spolu s cenou – je u nového zboží jasně daná. Nové lyže mají tu výhodu, že hned v obchodě znáte jejich stav i historii. K tomu samozřejmě patří i vyšší cena.

Na druhou stranu, když jste odborník, poznáte stav použitého zboží a můžete odhadnout jeho historii. Pokud se na to však necítíte, obraťte se na naše techniky a asistenty v prodejnách, kterým stačí, aby si zboží prohlédli a řeknou vám, jaká lyže před vámi stojí. Pak se teprve můžete rozhodnout, zda do koupě jít.

Víte, jak se v nabídce zorientovat?

Stojíte v obchodě, nebo máte na horní liště otevřené desítky záložek s lyžemi… A teď babo raď. Chápeme, orientace v obrovském množství zboží je někdy složitá. U nového má proto lajk velkou výhodu a udělá si jasno celkem rychle. Už v obchodě vidí, o jaké lyže se jedná, a to hlavně podle ceny.

Pro představu: Lyže za 9 000,- pravděpodobně nebude závodním speciálem. Její místo je spíš v nižší sportovní třídě.

U použitých lyží má na cenotvorbu vliv několik faktorů, mezi něž patří:

  • rok výroby,
  • zařazení podle využití,
  • a především míra opotřebení.

    Abyste však toto rozpoznali, je třeba mít poměrně velký rozhled a nějaké zkušenosti. Pokud si tak nejste jistí v kramflecích, skočte na jednu z našich poboček, ochotně vám poradíme a probereme vše, co k výběru ideálních lyží potřebujete.

    Správný lyžař se neobejde bez…

    Samozřejmě, že bez servisu! U nových lyží ho nemusíte řešit bezprostředně po zakoupení. Stačí vám poštelovat základní úkony jako je nastavení vázání a namazání.

    Použitému zboží ale věnujte servis. Chcete mít přece lyže v tom nejlepším pořádku… Proto si hlídejte, zda jsou při koupi dostatečně ošetřené a bývalý majitel jim dopřál správnou péči. Než si lyže pořídíte, zkontrolujte, zda nemají vady způsobené předešlým používáním a zda cena odpovídá kvalitě.

    U nás v Happy Sportu tohle řešit nemusíte, protože máme všechny lyže servisované a vždy perfektně připravené. Ať už sáhnete po jakýchkoliv, můžete mít jistotu a vyrazit rovnou na sjezdovku. Jediné, s čím byste si mohli dělat „starosti“ je design, správná velikost a splněná očekávání.

    Na tohle nejspíš čekáte všichni

    Komu se vyplatí nové a komu použité vybavení? To není tak jednoznačné, ale pojďme otázku rozluštit.

    Všechno má své klady a zápory. Ovšem použité zboží se hodí zejména:

  • Dětem, protože z lyží rostou téměř před očima. 
  • Začátečníkům, kteří se můžou rychle zlepšit a potřebují vyšší úroveň.
  • Lyžařům, co žádají hodně sportovní třídu, vhodnou pro jejich dovednosti, ale bohužel vzdálenou vysokou pořizovací cenou.
  • A kdo rád zkouší nové modely nebo má dvoje různé lyže do specifických podmínek, nechť určitě sáhne po lyžích použitých. Díky jejich nižší ceně pořídíte za stejný rozpočet třeba dvoje použité místo jedněch fungl nových.

    Nové lyže pak ocení ti, co si rádi připlatí za jistotu kvality a v neposlední řadě i profíci, kteří díky vynikajícím dovednostem využijí nejnovější trendy a přednosti top modelů.

    Použité zboží je většinou pro všechny, kteří chtějí kvalitu za nižší peníze. A v Happy Sportu doporučujeme spíš použité lyže, které odpovídají vašim lyžařským schopnostem, než šetřit a kupovat lyže podle rozpočtu a pak být nespokojený, protože vám prostě nesedí. A jak lyže vybrat?

Už víte, zda na hory vyrazíte s novým, nebo použitým vybavením? Věříme, že máte jasno a kdo ještě tápe, rádi pomůžeme. Na pobočkách jsme téměř každý den. Pokud však dáváte v této nejisté době přednost online komunikaci, poradíme na sociálních sítích nebo e-mailu: dotazy@happysport.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz