Jak se starat o skialpy

25. 09. 2023 / Pečujeme o lyže

Skialpy jsou vaši parťáci při výstupu i při sjezdu. Starejte se o ně, mají-li vám sloužit. Zatímco sjezdař řeší jen lyže, skialpinista se musí postarat také o choulostivé pásy, případně udržovat ve formě svou lavinovou výbavu. Nevíte jak na to? Happy Sport vám poradí.

Jak se starat o skialpinistické lyže

Skialpy jsou lyže a jako takové mají skluznice a hrany. Skluznici musíte mazat, aby se nevysušovala a neničila, nelepil se na ni sníh a zkrátka jela, tak jak má. Hrany musíte brousit. Už v malé rychlosti tupé lyže ohrožují vás i okolí, protože nebrzdí a nezatáčí. Zapomeňte na mýtus, že do prašanu nepotřebujete hrany, že ostré hrany patří jen k jízdě po tvrdé sjezdovce. Také pod prašanovou peřinou se často skrývá plotna. Ale obecně platí, že bez hran se lyžovat nedá. V neposlední řadě nezapomeňte na seřízení vázání.

Všechny tyto úkony provádíme v servisu a víc se o nich dozvíte v článku věnovaném servisu sjezdových lyží.

 Jedinou zvláštností servisu skialpových lyží je, že na ně nesmíte použít vosk s obsahem fluoru, protože ten ničí lepidlo stoupacích pásů. 

Jak se starat o pásy

Teď tedy ke specifiku skialpových lyží. Stoupací pásy vyžadují poměrně náročnou péči, mají-li něco vydržet. Jsou nejchoulostivější součástí vaší výbavy. 

jak se starat o skialpy

Proč je údržba pásů tak důležitá

Stoupací pásy pokrývají poměrně dlouhá a tuhá vlákna. Ta se při výstupu vzpříčí, aby zabránila prokluzu. Zároveň ale zvládají klouzavý pohyb vpřed. Plocha pásu tak musí být dokonale rovná a všechny chlupy stejně dlouhé.

 Také chcete, aby pásy pevně držely na skialpové lyži a neodlepovaly se. Proto rubovou stranu pásu pokrývá lepidlo, které pevně pás přichytí k lyži.

Jak se starat o pásy před každou túrou

Než začnete s lepením pásu, ujistěte se, že povrch lyže i samotný pás jsou dokonale suché. Mokrý pás držet nebude. Pracujte ve vytopené místnosti, ideálně při pokojové teplotě, jinak nebude lepidlo fungovat tak dobře. Postupujte podle návodu od výrobce, některé pásy nalepujeme směrem od špičky, jiné od paty. Pod pás se nesmí na túře dostat sníh ani voda, proto pečlivě zkontrolujte, zda přiléhá dokonale po celé délce lyže. 

 Chraňte pás před vlhkostí použitím speciální impregnace nebo voskováním. Nechcete, aby sál vodu. Vydáváte-li se do mokrého sněhu, určitě se neopomeňte připravit už doma, protože jakmile se pásy namočí, už je pozdě.

Vosk roztírejte po směru chlupů, chce to trochu praxe. Snadnější variantu představuje impregnační sprej. Ten ale vyjde podstatně dráž a musíte ho nechat až 2 hodiny působit, než vyrazíte do sněhu.

Jak se starat o pásy na túře

Když pásy ze skialpové lyže odlepíte, rozhodněte se, zda je budete ještě používat nebo ne. Pokud vás čeká závěrečný sjezd a víte, že pásy nebudete znovu nalepovat, prostě je složte do batohu. Jestliže však očekáváte další stoupání, nenechte je za žádných okolností promrznout, jinak už je nenasadíte. Přiložte k lepicí ploše ochrannou síťku nebo folii, složte je a vložte třeba pod bundu, tam budou pěkně v teple.

Jak se starat o pásy po návratu domů

Nikdy nenechávejte pásy přilepené na lyži, snižujete tak životnost lepidla. Stáhněte je z lyží a pečlivě očistěte. Tento krok neoddalujte, čím déle budete čekat, tím hůř to půjde. Nesušte je venku na mrazu, ale v pokojové teplotě. Ideální je sušit je vyvěšené na ramínku nebo na ochranné fólii či sušicí síťce. 

Usušené pásy s ochrannou síťkou na lepicí ploše složte do obalu a uschovejte v temné místnosti, ideálně při pokojové teplotě.

Všechny doplňky pro péči o stoupací pásy najdete u nás v e-shopu.

Co stoupacím pásům škodí?

S pásy nalepenými na lyži se vyhýbejte kalužím, přechodu potoků, prostě kontaktu s vodou. Také se k nim chovejte slušně a vyhýbejte se kořenům a kamenům. Ale druhá zásada by měla platit i pro skluznici běžných lyží.

Jaký servis potřebují stoupací pásy?

Když už opravdu pásy na lyžích nedrží ani za ideálních podmínek, navštivte servis a my obnovíme lepicí vrstvu. Na začátku sezony nebo podle potřeby také přineste pásy do servisu na hloubkovou impregnaci. Napustíme je speciálním voskem, který umožní dokonalý skluz a sníží lepivost skluzné plochy. Jestliže pás doslouží a vypelichá, jeho oprava není možná. Na lyže lze ale pásy dokoupit, nemusíte kupovat nové lyže. Výrobci počítají s tím, že stoupací pásy mají nižší životnost než lyže samotné.

Jak udržovat lavinovou výbavu

Pokud vyrážíte do terénu, nezapomeňte udržovat ve formě i svou lavinovou výbavu.

jak se starat o skialpy

Co udělat před každou túrou

Zkontrolujte, zda je pípák plně nabitý a funkční. Vyzkoušejte, zda funguje v režimu přijmu i hledání.

Ohledejte také lopatu a sondu, zda nejsou někde poškozené. Lavinový batoh prohlédněte, kartuše k nafukování se mění jednou za cca 10 let nebo v případě, že jste ho na minulé túře nafoukli. Proces nafouknutí je nevratný, jakmile to odpálíte, doplňte novou bombičku. Máte-li akumulátorový lavinový batoh, dobijte baterii. 

Co udělat po každé túře

Lavinový batoh byste měli pouze zkontrolovat a případnou závadu řešit v servisu včas. Pokud jste ho tzv. odpálili, je potřeba doplnit či vyměnit kartuši. Lopatu a sondu skladujte klidně v lyžárně, pípák jako žádnou elektroniku nenechávejte na mrazu nebo přímém slunci. U lavinových batohů se řiďte pokyny výrobce.

Nemáte lavinovou výbavu? Kupte ji u nás v e-shopu.

Potřebuje lavinová výbava servis?

Po sezoně nebo před sezonou výbavu zkontrolujte. Nedostatky na lavinovém batohu řešte v servisu. Vada na zipu vám možná připadá jako prkotina, ale může ovlivnit správné fungování air-bagu ve chvíli, kdy ho potřebujete nejvíc. Pípáky by měly mít vždy aktuální firmware a software. Jeho aktualizaci nabízíme v servisu.

Starat se o skialpy a veškeré vybavení vyžaduje trochu práce a trochu víc dovedností. Na druhou stranu, často se s nimi pouštíte do terénu. V takové chvíli se chcete na své lyže spolehnout. Za to si od vás vyžádají čas a energii

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz